Konsulentsjekker.no: Få oversikt over driften til IT-konsulentselskapene

4 minute read

#norsk#konsulentsjekker

Som veldig mange andre utviklere i Norge, så jobber jeg i et konsulentselskap. På det siste har jeg jobbet med å lage en nettside, for å få bedre oversikt over den økonomiske situasjon til IT-konsulentselskaper. Den har jeg kalt Konsulentsjekker.no.

Tanken kom etter utallige samtaler med kolleger i bransjen. Jeg innså at mange ikke er klar over at årsregnskap er offentlig tilgjengelig. Samtidig har konsulentselskaper et nesten unikt enkelt regnskap, de ansatte er produktet, og hver ansatt både koster og tjener penger.

Derfor bestemte jeg meg for å lage en tjeneste som skaper mer transparens rundt hvordan IT-konsulentselskapene faktisk drives, og hvordan det egentlig går med dem. Målet var å gjøre informasjonen lett tilgjengelig og forståelig for alle, enten om du er ansatt, en potensiell ansatt, kunde eller bare nysgjerrig.

Hvordan Konsulentsjekker.no ble til (litt teknisk snadder)

For de teknisk interesserte, her er en oversikt over stacken som driver Konsulentsjekker.no:

  • Rammeverk: Next.js med App Router
  • Språk: TypeScript
  • Database: PostgreSQL
  • ORM: Drizzle
  • Styling: Tailwind CSS
  • UI-komponenter: Shadcn UI
  • Hosting: Enkel VPS på Scaleway, med deployment via Coolify
  • Datakilder: Brønnøysundregistrene (Enhetsregisteret, Regnskapsregisteret), Arbeidstilsynet (Bemanningsforetaksregisteret), og Skatteetaten (Aksjonærregisteret).

Arkitekturen er bygget for å være enkel og vedlikeholdsvennlig. En rekke cron-jobber henter data jevnlig. Når ny data kommer inn, utløses en revalidering av de relevante sidene i Next.js. Dette betyr at alle sidene er statisk generert (SSG), noe som gir en lynrask brukeropplevelse og fjerner behovet for en tradisjonell backend-server.

Datainnhentingen følger en pragmatisk tilnærming. For hver datakilde lagrer vi dataene i en egen tabell med rådataene direkte i en JSON-kolonne. For å holde en historikk, har hver rad en hash av innholdet og et tidsstempel. Når vi henter ny data, sammenligner vi hashen av den nye dataen med den sist lagrede hashen. Kun når dataene har endret seg, oppretter vi en ny rad med den oppdaterte informasjonen. Denne metodologien gir en komplett historikk av endringer over tid. Hele prosessen forenkles av at alle kilder bruker organisasjonsnummer som en felles, unik identifikator, noe som gjør det trivielt å koble data fra ulike kilder til riktig selskap.

Arbeidet har primært bestått i å automatisere innsamlingen av disse dataene der det er mulig, og deretter presentere dem på en lett forstålig måte. Målet har vært å kutte ned på støy og heller fremheve de viktigste indikatorene og deres trend. Jeg har bevisst fokusert på selskaper der kjernevirksomheten er å selge konsulenter, for å gjøre dataene så sammenlignbare som mulig.

Hvordan du kan bruke tjenesten

Så, hva kan Konsulentsjekker.no hjelpe deg med?

  • For deg som vurderer en ny jobb: Se forbi de fine ordene i stillingsannonsen. Undersøk selskapets økonomiske ryggrad. Har de en solid buffer til å tåle dårlige tider, eller prioriteres kortsiktig utbytte til eierne fremfor trygghet for de ansatte?
  • For deg som er ansatt i bransjen: Sammenlign din egen arbeidsgiver med konkurrentene. Gir selskapets resultater gjenklang i lønns- og bonusutbetalinger, eller forsvinner overskuddet til eierne?

Kort sagt, verktøyet gir deg dataene for å stille smartere spørsmål.

Mine observasjoner: Når tallene snakker sitt tydelige språk

Etter å ha samlet og undersøkt disse dataene, har jeg gjort meg noen tanker om bransjen. Det er her det kan bli litt "mørk lesning", som Ole Petter sa da han så siden.

For meg har det blitt tydelig at ikke alle selskaper håndterer utfordrende tider likt. Noen selskaper lever i det røde og holdes kunstig i live av store morselskaper fra utlandet. Andre har lav til ingen egenkapital i forhold til lønnskostnadene. Det betyr at dersom de plutselig får ledige konsulenter, må de permittere umiddelbart for å unngå konkurs.

Når noen av disse selskapene i tillegg tar utbytte av det lille som er igjen av resultatet, begynner man å se en tendens. En tendens hvor det handler om å sikre kortsiktig gevinst for eierne, ikke å ivareta arbeidsplasser eller de ansatte.

Konsulentsjekker.no gjør det allemannseie å vurdere om overskuddet og utbyttene står i stil med hvordan selskapene behandler sin viktigste ressurs: menneskene. Du kan se på utviklingen i antall ansatte, årsresultat og utbytte, og deretter trekke dine egne konklusjoner.

Inspirasjoner og veien videre

Tanken om å skape mer åpenhet er ikke ny. Tjenester som Konsulentkarma.no og Jobbi.no har vært viktige forbilder. Jeg ser på Konsulentsjekker.no som enda et verktøy i kassen, men med et spesifikt mål om å avdekke den økonomiske helsen. En god arbeidsplass handler tross alt om mer enn bare lønn og sosiale goder, den må også være økonomisk bærekraftig.

Konsulentsjekker.no er et levende prosjekt. Jeg håper det kan bidra til en mer åpen og informert diskusjon i bransjen. Ta gjerne en titt selv!

Hva tenker dere? Er det noen selskaper som overrasker, eller trender dere finner spesielt interessante? Er det noe som mangler, som du mener hadde vært spennende å se?